Moszkva ellen indult a Wagner zsoldoshadsereg, Rácz András szerint korlátozottak Prigozsin erői

Megosztás

Egyes információk szerint már Voronyezst is elérte a Jevgenyij Prigozsin által vezetett Wagner-csoport, de az Oroszország-szakértő szerint nem látszik, hogy jó esélyeik lennének.

Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner zsoldoshadsereg vezetője büntetőakciót indít az orosz katonai vezetés ellen, ami állítása szerint az ő állásaikat támadta – írta meg a Telex. Prigozsin Moszkva felé indult katonáival, hogy „megbüntesse” az érintetteket, de azt állítja, hogy nem puccsra készül.

A Wagner-csoport az oroszországi Rosztovban van, ahol állításuk szerint a repülőteret is ők ellenőrzik. Egyes információk szerint már Voronyezst is elérték szombat délre.

Szombat délelőtt Vlamigyir Putyin orosz elnök is tévébeszédet mondott, amelyben hazaárulásról beszélt. Prigozsin erre egy hangüzenetben reagált: szerinte Putyin helytelenül vádolja árulással a Wagner-csoportot. Katonái ugyanis szerinte továbbra is az orosz Anyaföldért harcolnak.

Egyelőre nem érkezett hír komolyabb összecsapásról a Wagner és az orosz hadsereg között – írja a Telex.

További részletek a Telex tudósításában.

Így látja a helyzetet az Oroszország-szakértő

Rácz András, aki néhány hónapja a Borsod24 meghívására Miskolcon is járt, a Facebook-oldalán reagált a történésekre. Mint írta, az egyik kulcskérdés, hogy az elit meghatározó tagjai beállnak-e Prigozsin mögé, márpedig egyelőre ilyen nem látszik.

“Szintén kulcskérdés a fegyveres erők, elsősorban az orosz Nemzeti Gárda, a hadsereg, a titkosszolgálatok és a rendőrség lojalitása. Egyelőre nem látszik, hogy bármelyik megingott volna” – írta a lentebb látható bejegyzésében Rácz.

“Prigozsinnak valójában igen korlátozottak az erői. Néhány ezer zsoldosa lehet maximum. Rosztov pedig ezer kilométerre van Moszkvától. Jelen állás szerint igen valószínűtlen, hogy el tudna jutni a fővárosig” – vélekedett a szakértő, aki azzal zárta posztját, hogy “bár a végeredményt biztosan most még senki sem tudja, de ha lennének Prigozsin-részvényeim, igen gyorsan eladnám őket”.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek